Luna Nouă în Balanță, Mercur retrograd…. și cugetări despre relații

M-am așezat să scriu ceva gânduri și idei care mi-au venit în minte astăzi, după ce am asistat la o scenă care m-a impresionat și care m-a inspirat să scriu aceste rânduri. Scena despre care vă vorbeam are ca protagoniști un cuplu de soți (soț/soție, ca să nu avem discuții 😊) de vârsta a treia. Mi-a atras atenția, în primul rând, frumoasa ținută cu spate drept, impecabilă, mersul elegant al amândurora și, pe deasupra  vestimentația lor clasică, decentă… ceea ce este destul de rar de întâlnit pe străzile din București în zilele noastre. Și asta poate nu e ceva de remarcat pentru mulți, dar, faptul că erau la braț, că râdeau cu poftă la ce își spuneau unul altuia, că aveau fețe luminoase și vesele și că aveau curajul să fie astfel, pe un bulevard cu caldarâm și oameni cenușii, m-a făcut să îmi încetinesc ritmul de mers și să rămân în preajma bucuriei acestor „adolescenți întârziați”…. mai mult chiar, să mă întreb care o fi secretul care stă la baza durabilității acestei relații și nu oricum, ci să le fie bine unul în preajma celuilalt după, probabil, zeci de ani de conviețuire. Și, așa, ca un răspuns la preocuparea mea, cei doi au intrat în încinta unei terase aflată pe trotuarul bulevardului respectiv, cu aceeași veselie, respectând cu o ușurință incredibilă toate bunele maniere demult uitate în această societate „pe repede înainte”. Am înțeles, cred, instinctiv, care era răspunsul la întrebarea mea retorică: încrederea și respectul reciproc, împreună cu o comunicare autentică pe care, clar, le-au dezvoltat constant în timp. Pentru că iubirea și atracția de la începutul oricărei relații este un foc de început, care se stinge repede, dacă nu e alimentat să emane căldură.

La polul opus, după ce mi-am reluat plimbarea cu capul plin de gânduri, mi-a „răsărit” în față o pereche de tineri, un el și o ea, care se țineau de mână, dar care fiecare avea în mâna cealaltă minunatul mobil și la care se uitau în mod constant, la fiecare câțiva pași. Este inutil să vă spun ce fețe triste și total fără expresie aveau, iar limbajul corpurilor lor arăta că ținutul de mână este mai mult decât o convenție nesusținută de vreo emoție frumoasă din partea vreunuia dintre cei doi. Și asta la început de relație…

Cum mi s-au așezat găndurile de om care gândește „în planete” după aceste experiențe?

În primul rând, mi-am dat seama ce bine e cu mercur retrograd (mă rog, nu în primele lui zile de retrogradare ☹.. ci imediat după). Ți se așează mintea, se cristalizează idei și planuri, ai o capacitate crescută de a înțelege totul la un nivel mai profund.. asta pe domeniul tău de interes și activitate (și dacă ai unul, evident).

Apoi, mi-am adus aminte de puternicul fenomen de Lună Nouă din Balanță de ieri, când la loc de cinste sunt de analizat, de îmbunătațit, sau de inițiat – în alte cazuri – relații de tot felul. Dar, evident, pe toți ne „dor” relațiile personale și sunt convinsă că toți am vrea relații frumoase, echilibrate, înfloritoare. De ce oare nu le avem, totuși? Și așa ceva există din ce în ce mai rar.. când sunt o grămadă de oameni (și bărbați, și femei) care suferă de singurătate! Și mulți singuri sunt, de fapt, în relații… ăsta da, paradox!

Și așa mi s-a așezat un gând, să scriu despre cele 5 tipuri de personalități (în accepțiunea și din experiența mea proprie de viață), care au provocări în a avea relații echilibrate și durabile. Dar și cum văd eu și remedii specifice pentru fiecare tipologie, remedii care să poată face ca o relație să existe, să aibă sens … și să și dureze. Personalitățile descrise mai jos se aplică atât femeilor, cât și bărbaților:

  1. Jupiterienii – guvernați de Jupiter sau „Marele Benefic” – considerat a fi octava superioară a Soarelui – esența vieții pe Pământ și a noastră ca oameni aici… deci: lumină și căldură la pătrat – adică exagerare, adică prea mult! Pentru aceștia, cuvântul de ordine este aventura, cucerirea de noi orizonturi. Sunt spirite libere, execelenți motivatori datorită energiei lor optimiste, debordante și motivaționale, destul de des ființe spirituale. Provocarea vine din a avea limite clar definite, atât personale, cât și în raport cu ceilalți.. și sunt destul de buni în a le încălca destul de des, ceea ce poate duce la pierderea respectului celorlalți, deoarece pot apărea ca neserioși, superficiali, nestatornici. Și există un sâmbure de adevăr aici… dar e doar un sâmbure! Pentru că latura lor negativă este căutarea plăcerilor exclusiv în lumea exterioară (petreceri, aventuri de tot felul, nevoia de adrenalină prin competiții, etc) și pot socializa pănă la pierdere de sine.

Remedii propuse:

  • Alegerea unei meserii potrivite: care să activeze latura lor umană, de a fi ghizi și de a avea parte de multă mișcare și dinamism (excelenți consilieri, coach, profesori, preoți, etc);
  • Introducerea treptată a unor rutine, care să conducă la a accepta disciplina și perseverența ca ceva firesc/natural; (alimentație corectă, viață activă prin sport constant, meditații);
  • Auto-educarea în respectarea promisiunilor făcute și asumarea conștientă a responsabilităților, cu definirea limitelor personale.
  • Jupiterianul are de învățat statornicia, fidelitatea și armonizarea valorilor în cadrul relațiile personale, influențându-și partenerul/partenera prin puterea exemplului personal.

„Libertatea înseamnă să fim responsabili pentru noi înșine. ” Friedrich Nietzsche

 

  1. Saturnienii – guvernați de Saturn sau „Marele Malefic”/ „Generalul” sistemului solar – considerat a fi octava superioară a Lunii, astru care este asociat cu programele noastre din subconștient, inclusiv fricile, temerile, angoasele… deci: frici, blocaje și temeri ecaladate maxim! Esența unor asemenea ființe este puterea autoconservării, par triști, gravi și autoritari, chiar singuri (însingurați), iau decizii greu (dar când își asumă ceva, greu mai ies de acolo), au o natură sterilă, tăcută, retrasă. Posedă, însă, o forță morală de excepție, care se mărește odată cu trecerea anilor, forță pe care o obțin, atât datorită perseverenței de care dau dovadă, cât și încercărilor prin care trec. Provocarea lor în relații este să învingă teama de respingere (Luna reprezintă și relația cu mama – iar cei cu o asemenea personalitate vin dintr-o familie unde, încă din copilărie s-au maturizat înainte de vreme și au avut puțină afecțiune din partea mamei, uneori chiar deloc). Au nevoie să echilibreze asumarea responsabilităților în parteneriate și să evite excesul de autocontrol, disciplină și constrângeri… și mai presus de toate să învețe vulnerabilitatea emoțională, pentru a trăi o relație deplină, nu formală.

Remedii propuse:

  • Critica “glacială” și exigențele manifestate de Saturnian, blochează încrederea în forţele proprii la partenerii acestora, iar aceasta îşi are originea în propriile complexe. Saturnianul, ca prim pas, este de preferat să recunoască (un mare pas spre vindecare) că mare parte din probleme sunt cauzate de comportarea lui negativă, că nu defectele celuilalt sunt cauza, ci propria concepţie orientată spre o recunoaştere exterioară.
  • Să nu mai judece, să aprecieze flexibilitatea celuilalt în domenii unde el se simte cel mai complexat, devenind sincer, deschis, dornic de a învăța, să comunice şi să fie capabil să-şi ajute partenerul/partenera.
  • Să accepte blândețea, bucuria autentică și răbdarea ca fiind emoții naturale, vindecătoare, care conduc la echilibrarea responsabilității în relații și spre o creativitate sănătoasă.
  • Saturn este denumit și Chronos și are mare legătură cu acest timp cunoscut de noi. Și atunci, prudența exagerată a Saturnianului, poate duce la pierderea pentru totdeauna a persoanelor iubite, dacă aceștia nu vor fi capabili să își exprime iubirea real, într-un anume cadru de timp și fără condiţii.

„Libertatea nu înseamnă lene şi nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ţi asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Aşa devii sclav.” – Osho

 

  1. Uranienii – guvernați de Uranus, considerat a fi octava superioară a lui Mercur (cunoaștere prin intermediul simțurilor și analizei). Aceștia pot avea sclipiri de geniu, percepții fulgerătoare survenite dincolo de conștiința obișnuită, ceea ce îi poate face oameni de știință remarcabili și inovatori de excepție. Latura mai puțin plăcută este că un Uranian are un caracter rebel nonconformist, este detașat și poate părea rece, distant și fără emoții, are o dorință permanentă de schimbare și nu acceptă nicio formă de limitare. Ei apreciază frumusețea celor care au curaj să fie diferiți și individualiști. Sunt independenți peste măsură și au mare nevoie de conectare cu latura lor umanitară, relaționând foarte ușor cu diversitate mare de oameni. Așa ajung să facă parte din cercuri de prieteni, comunități cu care împărtășesc aceleași idealuri, dar pot ajunge dependenți de compania acestora, în detrimentul relațiilor personale. Urăsc rutina și fug de tot ce este previzbil. Caracteristic uranianului este refuzarea responsabilităţii – nu îşi asumă nici o responsabilitate – de aceea o fericire totală e fără perspective. Provocarea pentru el este ca împreuna cu libertatea să-şi asume şi răspunderea.

Remedii propuse:

  • Provocarea cea mai mare a unui Uranian este să admită și să conștientizeze nevoia unei relații personale. Psihologic, ei au nevoie să îți modeleze găndirea în funcție de intuiție;
  • Altă provocare pentru Uranian este să rămână fidel individualităţii lui, în timp ce respectă drepturile celorlalţi, și le dă acestora posibilitatea să se exprime liberi şi individuali. Legăturile uraniene se bazează pe descoperirea reciprocă, care poate aduce la suprafaţă originalitatea unuia şi individualitatea celuilalt.
  • Un Uranian își va exprima constant necesitatea exagerată de independență. Ei fac acest lucru din teama că o relație poate pune bariere restrictive în fața mult apreciatei libertăți. Se simt amenințați de afectivitea celuilalt, pe care aceștia nu o înțeleg. Pe de altă parte Uranianul este atras, excitat de ceea ce reprezintă celălalt, dar pe de altă parte se teme maxim că își va complica viața din cauza lui. Din acest motiv Uranianul va avea grijă să păstrăze o distanţă afectivă, intelectuală, sexuală. Simultan funcţionează admiraţia şi teama în sufletul acestuia.
  • Provocarea pentru cel aflat în relație cu un Uranian este să manifestăm iubire fără condiţii, fără bariere și restricții faţă de persoana respectivă. În acest caz, aceasta înseamnă să-i acordăm deplină şi totala libertate şi să-i reducem dependența la minimum. La început, va exista teamă că vom pierde, dar nu se va întâmpla aşa.

„Numai acela este liber care iubește libertatea pentru el și e bucuros s-o extindă și asupra altora.” –  Rabindranath Tagore

 

  1. Neptunienii – guvernați de Neptun, considerat a fi octava superioară a lui Venus – zeița iubirii și a plăcerilor. Neptunienii caută originea a tot ce este frumos, a ceea ce este sublim în viaţă, toată nobleţea şi iubirea dezinteresată din fiinţa umană. Neptunienii manifestă o putere de purificare care ne ridică de la nivelul pur material şi egoist, putere care reprezintă spiritualitatea noastră în contradicţie cu instinctele noastre animalice. Ei tânjesc după un nivel mai înalt al sentimentelor, care este foarte greu de realizat în această lume tridimensională. Extazul neptunian este greu de atins altfel decât cu exerciţii mistice – ca meditaţia, yoga – dar muzica sau orice fel de formă artistică ne sunt un ajutor util lărgirii conştiinţei şi pentru a ne scufunda într-o relaţie mai largă ca a noastră.

Dacă într-o realație personală, Neptunienii nu identifică cu claritate, linia care desparte realitatea lor de a partenerului, ei vor face, cu siguranță, proiecții asupra sa sentimentelor şi reacţiilor celuilalt, care îşi au izvorul de fapt în ei înșiși. Deci, când Neptunienii încearcă să protejeze pe cineva de ceea ce cred ei că ar fi dăunător pentru acel cineva, ei nu fac altceva decât să-și exprime propria părere în legătură cu situaţia respectivă, care este cu lentile distorsionate, și puternice accente de roz (idealizat).

Neptunienii se pot îndrepta către o lume a fanteziei, în care îți construiesc propria realitate.De multe ori, ei pot apela la alcool, droguri, ca ei să ajungă în această lume ispititoare.

Remedii propuse:

  • Provocarea lui Neptun este să dizolvăm barierele care ne despart de alţii pe plan afectiv şi astfel să fim capabili să simţim ceea ce simt ei. Dar ca să nu ne înecam în valurile sentimentelor şi să nu ne pierdem propria identitate avem nevoie de un fel de barieră între noi şi lumea exterioară.
  • Neptunienii pot crea o legătură cu celălalt, care se percepe sub forma unei puternice telepatii sufleteşti. Neptunienii îl simt pe celălalt ca pe o parte din ei înșiși. Acest fapt conduce la o apropiere neobişnuită, dar poate crea şi probleme serioase din cauza proiecţiei. Dacă ei vor să realizeze o armonie cu reacţiile afective şi intelectuale ale celuilalt, Neptunienii este de presupus că trebuie să fie sinceri. Acest lucru, sigur nu va fi prea uşor.
  • Pentru Neptunieni, entuziasmul merge mână în mână cu dezamăgirea, romantismul cu realitatea rece. Se pot apăra de aceste emoţii fatale numai dacă rămân conştienţi că cel iubit/cea iubită nu este perfect/perfectă. Să nu privească persoana adorată ca pe un Dumnezeu, ci ca pe un muritor oarecare care mai şi greşeşte.

„Oricine vorbeşte sufletelor are răspundere de suflete.” – Niolae Iorga

 

  1. Plutonienii – guvernați de Pluto, considerat ca fiind octava superioară a lui Marte – zeul Războiului. Plutonienii sunt, de departe, cea mai misterioasă, profundă, complexă și complicată personalitate dintre toate. Plutonienii posedă, în primul rând o energie fizică considerabilă, se află, de obicei între cele 2 extreme: de la complet neajutorați la tiranul absolut, cu o forță emoțională uriașă (iubesc cu patimă sau urăsc la fel) și sunt obsedați de putere și control. Plutonienii se remarcă, de obicei, imediat, deoarece forța lor interioară se regăsește într-o privire pătrunzătoare, pe care nu mulți o pot susține mult timp.

Plutonienii caută, toată viața, uniunea completă, desăvârșită cu ei înșiși (conștient/subconștient, yin/yang) sau o contopire completă cu un alt suflet și, ca un paradox, sunt extrem de reluctanți în a permite acestui proces să înceapă. Plutonienii sunt caracterizați, în principal, prin rezistență și respingere a aproape orice, când, de fapt, sufletu lor tânjește după exact contrariul. Sunt cei mai capabili de a se concentra pe un anume subiect ca nimeni altcineva, să aibe o disciplină de fier în a-și atinge scopurile, nepăsându-le cât trebuie să aștepte până la rezultat. Pot trece ușor din rolul de victimă, în cel de abuzator.

Plutonienii au ambiție din plin, pentru a se transforma, pentru a renaște din propria cenușă (pasăre Phoenix) și acest proces necesită o mare cantitate de durere/suferințe/experiențe traumatice. Motivația acestor ființe este una singură: depășirea stării de neajutorare.

Și relațiile personale sunt pe agenda de lucru a unui Plutonian, tot ca instrumente necesare pentru a se confrunta cu partea lor întunecată și cu propriul lor subconștient. Latura lor întunecată generează în relații: frici, paranoia, obsesii care le intensifică problemele și provocările în aceste relații, conferindu-le o dinamică greu de definit.

Este greu, dacă nu aproape imposibil, pentru un Plutonian care nu și-a găsit vocația sau calea către auto-împlinire în această viață, să trăiască o relație echilibrată, având în vedere dorința lui de intensitate și constanta provocare de a scoate partenerul din zona de confort. Relațiile personale vor arăta mai tot timpul ca niște teatre de război, dar un război subtil, al jocurilor psihologice și al manipulărilor machiavelice, dar care lasă amintiri imposibil de șters sau uitat… pentru multe vieți!

Oricum, întâlnirea cu un Plutonian te transformă fundamental… chiar dacă acea intersecție a fost de ordinul orelor!

 

Observație de final: este foarte posibil să vă regăsiți într-una sau mai multe dintre aceste personalități, descrise sumar aici. Nici unul dintre noi nu aparține excluiv unei singure tipologii… cu cât ne identificăm mai bine tipul și complexitatea propriei personalități, cu atât mai ușor ne va fi să ne definim relația în care să funcționăm cât mai optim cu putință.

”Iubește-mă, când o merit cel mai puțin, căci atunci am cea mai mare nevoie.” – proverb chinezesc

Acesta este, până la urmă, scopul vieții pe acest Pământ: să învățăm IUBIREA.

Scris de : Luminita Vilcea

Astrolog

Publicat pe: 7 octombrie 2021 -